Cibule

01.01.2010 00:00

Užívaná část: Nejčastěji vlastní cibule
Účinné látky a působení:  Obsahuje především vitamíny řady B, zejména pak B2 - riboflavin, dále vitamín C, antibioticky působící fytoncidy, složené ze zvláštních sirných sloučenin, silice, cukry, organické kyseliny, flavonoidy a další látky. Je antibioticky značně aktivní vůči G+ i G- baktériím, zvyšuje sekreci trávících šťáv v žaludku a ve střevech, sekreci žluče i pankreatických enzymů. Působí sedativně na nervový systém.Stimuluje srdečně cévní systém, působí antiskleroticky a desinfekčně ve střevech, působí i při větším zahlenění.

Užití: Tinktura z čerstvé cibule, připravená běžným způsobem, v hmotnostním poměru 1:4 s lihem 60%. Vnitřně dávkujeme tinkturu 4x denně 20 - 25 kapek(lépe je začít s nižším množstvím a postupně zvyšovat), při dobré snášenlivosti až 30 nebo 35 kapek Šťáva ze syrové cibule smíchaná s medem v poměru 2:1, se podává po lžičkách při kataru horních cest dýchacích a při nachlazení.
Podporuje uvolnění a odstranění hlenu z dýchací soustavy užíváme následovně: 1/2 kg cibule pomeleme v mlýnku na maso, přidáme 400g cukru a 1/2 litru vody a celé vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny. Pak promícháme se 100g medu. Užíváme 4x denně 1 polévkovou lžíci. Cibulovou šťávu můžeme také kapat přímo do nehojících se či zahnisaných ran.

V léčitelství: Průdušky, špatné dýchání, chrapot, rýma (kapat do nosu), angína, při chřipce, zánět středního ucha (kapat do ucha), antibakteriální, protirakovinové působení, obsahuje vitamín A, B, C, E. Působí nadýmání.

Kontraindikace, možné vedlejší účinky: Cibule je mírně toxická pouze při skladování v rozkrojeném stavu delším než 24 hodin. Při krájení silně dráždí sliznice a oční spojivky a jsou známy i případy nesnášenlivosti cibule. Jediná kontraindikace je při aktivovaných žaludečních vředech.

—————

Zpět